96 % Tyylipuhetta Median lukijoista haaveilee yksinkertaisesta arjesta

 

Kiireisessä ja vaihtoehtoja pullollaan olevassa ajassamme on alkanut korostua hitaus, merkityksellisyys ja yksinkertaistaminen. Myös me Tyylipuheella olemme kiinnostuneita näistä teemoista niin vaatteiden kuluttamisen kuin arjen keskuudessa. Niin me kysyimme ja te vastasitte. Halusimme erityisesti selvittää, kuinka moni samaistuu tähän, millaisia muutoksia halutaan ja mihin näillä muutoksilla pyritään.

 

*Kyselyssä oli kolme monivalintakysymystä ja kolme kysymysboksia

Artikkelin teksti: Jenni Mäkinen

Artikkelin kuvat: Jenni Mäkinen

 
 

Haaveiletko yksinkertaisemmasta arjesta? Näin kysyimme Tyylipuheen Instagram-tilillä kyselyssä* muutama viikko sitten. Oli vahva aavistus siitä, että useampi sormi päätyy klikkaamaan kyllä-nappia, mutta prosenttiosuus oli yllättävänkin suuri. Tyylipuheen lukijoista 96 % kertoo haaveilevansa yksinkertaisesta arjesta. Jos tämän pienen kyselyn perusteella voisi tehdä laajempia johtopäätöksiä, olisi kyseessä varsinainen trendi. Mutta ainakin on selvää, että yksinkertaisuus kiinnostaa ja sitä kohti halutaan mennä.

 

 

HÄSLINGIN TUNNE POIS

 

Millaista muutosta sitten arkeen kaivataan? Pieniä viilauksia, suurta irtiottoa vai pysyvää muutosta? Mielenkiintoista on se, että pienet ja pysyvät suuret muutokset ovat lähes yhtä samaistuttavia. Sen sijaan vain kymmenesosa kaipaisi suurempaa irtiottoa, kuten pidempää lomaa tästä hetkestä.

 
 

Eräs vastaaja unelmoi 3-4 päiväistä työviikosta, mutta paljastaa myös samaan hengenvetoon, että se on helpommin sanottu kuin tehty oman alansa vakityössä. Toinen heittää toivomuskoppaan enemmän omaa aikaa. Vastauksista paistaakin erityisesti työelämän ja vapaa-ajan suhde. Balanssia ja järjestystä kaivataan. Halutaan tehokkaampia työtunteja ja arjen tehtäviä kahlatessa kykyä priorisoida ja käyttää aikaa paremmin. Lisäksi minimalistiset teemat ovat tapetilla ja ylimääräisestä tavarasta pyritään eroon. Ylipäätään avoimista vastauksista huokuu kaipuu selkeämpään arkeen ja rutiineihin –  siihen, että saa häslingin tunteen pois, kuten eräs vastaaja kommentoi.

 

KOMMENTIT OSOITTAVAT VAHVASTI YKSINKERTAISEMMAN ELÄMÄN ALKULÄHTEELLE.

 
 
 

KATTAVA TILAUS VÄHÄN KAIKKEA, KIITOS! 

Millaista elämä olisi muutoksen jälkeen? Vähemmän stressiä, enemmän aikaa itselle ja läheisille, lisää merkityksellisiä asioita? Kaikkia näitä, kiitos - tällaisen kattauksen useampi tilaisi. Kuitenkin, kun katsotaan monivalintakysymysten vaihtoehtoja ja tuloksia yksitellen, nähdään eroja näiden välillä. Lisää merkityksellisiä asioita on ykkösvalinta lähes puolelle vastaajista. Vähemmän stressiä toivoisi vajaa kolmasosa ja pienimmän äänisaaliin saanut vaihtoehto, enemmän aikaa itselle ja läheisille, on saanut hieman yli viidesosan suosion.

 

TODELLISET ELÄMÄT KAIKKINE MAUSTEINEEN JA NIIDEN KIILTOKUVAVERSIOT SEKOITTUVAT PÄIVITYSTULVASSA, JA VOILÀ, SOPPA ON VALMIS.

 

Erityisesti on mielenkiintoista tarkastella vähiten valitun ja eniten valitun vaihtoehdon suhdetta. Liittyykö tähän kenties individualismin aikakausi tai oman unelmaelämän yhä kunnianhimoisempi tavoittelu ja jopa paine siihen, että elämä olisi mielekkäämpää? Saamme somen ja muiden mediakanavien kautta jatkuvasti ärsykkeitä unelmien toteutumisesta ja merkityksellisyyden löytämisestä. Todelliset elämät kaikkine mausteineen ja niiden kiiltokuvaversiot sekoittuvat keskenään päivitystulvassa, ja voilà, soppa on valmis. Toisaalta muiden elämänmuutostarinat voivat parhaimmillaan olla myös inspiraatiosampo, joka saa myös omat epäröivät askeleet kävelemään uuden suunnan kynnysmatolle. 

 
 
 
 
 
 

Joka tapauksessa, kun palataan vielä itse kysymyksen pariin eli millaista elämä olisi muutoksen jälkeen, Tyylipuheen lukijoiden kommentit osoittavat vahvasti yksinkertaisemman elämän alkulähteelle. Arki näyttäytyisi rauhallisempana, selkeämpänä ja toimivampana. 

 
 

NOMADIUS, OSTOLAKKOILU JA MUUT MUUTOSTARINAT

 

Millaisia muutoksia Tyylipuheen lukijat sitten jo ovat tehneet elämässään? Osa on muuttanut toiseen maahan tai ryhtynyt vapaaehtoisesti kodittomaksi nomadiksi. Osa on aloittanut ostolakon. Eräs lukija vastaa ytimekkäästi, että laittaa itsensä nykyään etusijalle omassa elämässään. Muutoksia on tehty hyvin monenlaisista näkökulmista, ja niiden järjestely vaatii omanlaisia resursseja, kuten rahaa, aikaa tai ylipäätään sopivan elämäntilanteen, jossa on tilaa ja voimavaroja jollekin uudelle suunnalle.

Yksinkertaisuus käsitteenä riippuukin paljolti siitä keneltä kysyy. Pähkinänkuoressa se kuitenkin vaikuttaa olevan laaja kirjo erilaisia elämän palikoita, joita voi järjestellä tai karsia itselle sopivammiksi muodostelmiksi. Ja ehkä toisaalta myös sitä, että pystyy unohtamaan niiden palikoiden olemassaolon ja keskittymään vain tähän hetkeen. Mitä yksinkertaisuus tarkoittaa sinulle ja millaisesta elämäntyylistä sinä haaveilet?

 
 
 
 
 

Pssst. 

Käy myös kuuntelemassa podcastjakso Jakso 47. // Elämäntyylimuutoksen haaveesta totta - Eveliina valmistui ammattiin ja muutti Lappiin. Jaksossa kuullaan, miten yhdestä elämäntyylimuutoksen haaveesta tuli totta. Eveliina muutti puolisonsa kanssa Rovaniemelle, ja vaikka kaveriverkostot jäivät Etelä-Suomeen, on sopeutuminen ja uusi arki sujunut yllättävän hyvin.

 
 
 
 
Edellinen
Edellinen

Minimalistinen kapselipukeutuminen - 5 kysymystä ja vastausta

Seuraava
Seuraava

Tervetuloa meille - meidän näköinen oman tyylin koti