Minimalismi arjessa - rutiinit yksinkertaiseen elämänrytmiin

 

Yksinkertaiset arjen rutiinit, kodin järjestys sekä päätöksentekoa helpottavat luottotuotteet ovat minimalistisen arjen perusta. Kun aie elää minimalistista arkea ei kuitenkaan jostain syystä toteudu, astuu kohtuullisuuden tasapaino peliin.

 
 

Artikkeli on kaupallisen yhteistyö Thinkers & Makers kanssa.

Artikkelin teksti: Elsa Hietanen

Artikkelin kuvat: Elsa ja Ismo Hietanen

 

Yksinkertainen viikkorytmi

Rakastan rutiineja! Kun viikkorytmi on yksinkertainen ja selkeä, saan tilaa toteuttaa myös spontaanimpaa itseäni. Viikon jokainen päivä ei ole etukäteen määritelty, mutta on muutamia rutiineja, joita pyrin ylläpitämään joka viikko.

Maanantai alkaa maanantaipalaverilla Ismon kanssa. Olemme yrittäjiä yhdessä, joten maanantaiaamu on hyvä hetki pysähtyä ja katsoa, mitä viikolla on tiedossa sekä millaisia tehtäviä kummankin työpöydällä on.

Pyrin maanantaisin myös kirjoittamaan maanantaisivuja (toiselta nimeltään aamusivuja). Kirjoittaminen auttaa hidastamaan ja selkeyttämään omia ajatuksia sekä näkemään, mikä on tärkeää. Kysyn joka maanantai itseltäni kysymykset, joita kutsun neljäksi kysymykseksi unelmanrakentajalle: 

  • Kuka olen tänään? 

  • Mitä minulla on nyt? 

  • Mitä kohti olen menossa? 

  • Mitä teen seuraavaksi? 

 

KIRJOITTAMINEN AUTTAA HIDASTAMAAN JA SELKEYTTÄMÄÄN OMIA AJATUKSIA SEKÄ NÄKEMÄÄN, MIKÄ ON TÄRKEÄÄ.

 

Tiistain olen pyhittänyt sisällöntuotannolle. Esimerkiksi tätä tekstiä kirjoitan tiistaina. Torstai on gradun kirjoittamista varten. Perjantaille lykkään kaikki byrokratiaan liittyvät tehtävät kuten raha-asiat ja laskutuksen. Perjantai on myös pizzapäivä. Se on selkeä merkki siitä, että viikko kääntyy viikonlopuksi. Viikonloppuna vietämme joko lauantaina tai sunnuntaina brunssia eli syömme arkista puuroa spesiaalimpaa aamupalaa tavallista rauhallisemmin. Sunnuntai on vapaapäivä ja someton.

 

 

Lukeminen ja kirjasto - suosikkirutiini!

Yksi arjen lempirutiineistani, ja voisi myös sanoa, että harrastuksistani, on kirjastossa käynti. Kirjasto on minusta mahtava sivistyksen ja kiertotalouden konsepti. Ihmeellinen tarinoiden ja tiedon maailma on kaikille meille ilmaiseksi saatavilla. Kirjasto on kenties paras kulttuuriteko, jota verorahoin ylläpidetään.

Olen huomannut, että käytän kirjastoa aineellisen ostelun korvikkeena. Nimittäin se, että tilailee omalta tietokoneelta innostavien löytöjen sekä mielitekojen mukaan kirjoja ja saa viikon sisään ilmoituksen niiden saapumisesta, antaa vähintään samanlaisen dopamiiniryöpyn kuin verkko-ostosten tekeminen. Kun kirjat on luettu, niitä ei tarvitse säilyttää kotona, vaan ne voi palauttaa muiden iloksi. Kaksin verroin suurempi mielihyvä!

Parasta on, että kirjastoon pääsee kävellen. Retken voi yhdistää jokapäiväiseen yhteiseen päiväkävelyyn. Ja nyt minulla on maailman kaunein kirjastokassi, jossa kantaa kiinnostavat kirjalöydöt kotiin.

 
 

Arjen luottotuotteet helpottavat päätöksentekoa

Pyrin monessa asiassa tehokkuuteen. Osittain se on nopeaan luonteeseeni liittyvää, osittain yrittäjyyden tuomaa tehokkuusajattelua. Maalaan elämänvalintoja suurella pensselillä. Toisaalta olen myös jostain syystä ollut aina verrattain hidas tekemään pieniä arjen päätöksiä, kuten minkä pullan tilaan kahvilassa tai minkä shampoon otan seuraavaksi käyttöön. Nämä kaksi tekijää yhdessä ovat saaneet minut luottamaan arjen luottotuotteisiin.

Luottotuotteet arjessa ovat niitä, joiden tiedän sopivan minulle ja olevan juuri sitä, mitä tarvitsen. Tuntemalla omat luotettavat asiat vältyn rasittamasta päätäni ylimääräisillä pienillä päätöksillä. Tämä näkyy sekä minimalistisessa pukeutumisessani, joka noudattaa yksinkertaista univormuajattelua sekä kapselipukeutumista, tavassani tehdä ruokaostoksia muutamien hyväksi todettujen ruokaohjeiden mukaan sekä kodin käyttöesineissä.

Valitsen mieluummin yhden mieluisan, kestävän ja monikäyttöisen tuotteen kuin monta pian käyttökelvottomaksi muuttuvaa ja päivitystä vaativaa tuotetta. Tämä on omaan makuuni sopivaa minimalistista ja kestävää muotoiluajattelua, jota pyrin toteuttamaan sekä arjessani että työssäni.

 

TUOTTEEKSI JALOSTETTU KORKKI ON KÄYTÖSSÄ KESTÄVÄ JA KAUNIISTI PATINOITUVA - KUIN NAHKA, MUTTA VEGAANINEN.

 

Thinkers & Makers - ekologisia käyttöesineitä korkista

Minimalistinen ja käytännöllisen tilava uusi kirjastokassini, Aura-laukku on valmistettu Portugalissa paikallisesti kasvavasta korkista. Se on Thinkers & Makersin korkkimallistosta, joka on muotoilija Katriina Nuutisen näkemys huolellisesti suunnitelluista, aikaa ja käyttöä kestävistä arjen luottoesineistä. Tämä on ensimmäinen korkista valmistettu laukku käytössäni ja yllätyin, miten nahan kaltainen materiaali korkki on. Tuntu on sekä ryhdikäs että miellyttävän pehmeä. Samaan aikaan laukun toiminnallisuudet ovat tarkkaan harkittuja. Jokainen yksityiskohta taskuista kassin sulkevaan klipsuun on viimeistelty.

Korkki on uusiutuva ja ekologinen luonnonmateriaali, joka kerätään elävän korkkitammen kuoresta käsityönä. Kuori uusiutuu noin kymmenen vuoden välein ja tulee sitä jalommaksi, mitä vanhemmaksi korkkitammi saa kasvaa. Korkkitammea ei siis tarvitse kaataa materiaalin vuoksi. Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä hiilidioksidin sitojana korkkitammi on vertaansa vailla, ja sitoutuminen vain kiihtyy, kun korkkia kerätään.

Tuotteeksi jalostettu korkki on käytössä kestävä ja kauniisti patinoituva - kuin nahka, mutta vegaaninen. Korkkituotetta voidaan huoltaa kostealla liinalla pyyhkimällä ja nahkavoiteella sekä korjata paikkaamalla. Uumoilen kirjastolaukulleni pitkää ikää ja monia retkiä kirjaston ja kodin välillä. Olipa se kanssamme myös jo työmatkalla. Lisäksi tulevina kesinä se pääsee takuuvarmasti mukaan rannalle ja puistoon.

 

Kirjastossa käyminen on yksi suosikkurutiineistani. Vaihtelen ammattikirjallisuuden sekä kevyemmän proosan välillä. Minulla voi olla samaan aikaan useampi kirja kesken.

 
 
 
 
 

Minimalismi kodin järjestyksessä - kaikelle oma paikka

Vaikka paljon minimalismista pidänkin, ei kotimme ole täydellisen minimalistinen. Meillä on tilaa ja esineitä melko runsaasti kahdelle ihmiselle. Tämä on meille mielekäs ja sopiva valinta, koska vietämme kotona valtavasti aikaa.

On kuitenkin yksi asia, josta kotimme tunnistaa minimalistiseksi. Se on järjestys. Olen tarkka siitä, että jokaiselle asialle kotona on oma paikkansa: hanskoille yksi kori, hatuille toinen, kangaskasseille laatikko ja teipille omansa. Tällä tavalla pysyn helpommin kartalla siitä, mitä omistamme, ja ainakin toistaiseksi tavaramäärä on pysynyt hallinnassa.

 

MIKÄÄN EI OLE MIELESTÄNI ÄRSYTTÄVÄMPÄÄ KUIN SE, ETTÄ JOUTUISI JOKA KERTA JOTAIN TARVITESSAAN ETSIMÄÄN SITÄ YMPÄRI ASUNTOA.

 
 

Mikään ei ole mielestäni ärsyttävämpää kuin se, että joutuisi joka kerta jotain tarvitessaan etsimään sitä ympäri asuntoa. Tottakai meilläkin on välillä jotain hukassa - se on elämää. Koen kuitenkin tärkeäksi, että voin lähtökohtaisesti luottaa asioiden olevan paikoillaan. Ja tämä tietysti vaatii sen, että esineet todella palautetaan aina paikoilleen käytön jälkeen.

 
 

Minimalismi ei tarkoita täydellistä

Onnistunko minimalistisen arjen pyrkimyksessä aina täydellisesti? En. Onko arkeni aina yksinkertaista ja hidasta? Ei. Sorrunko koskaan pudottamaan tavarat juuri niille sijoilleen eteiseen, selailemaan somea puolet työpäivästä tai ostamaan kukkaruukkuja halvalla ketjuliikkeestä, kun en jaksa etsiä niitä käytettynä? Tottakai sorrun.

Yrittäjänä sekä opiskelijana arki voi olla hyvinkin tiivistä ja vauhdikasta sekä joskus etukäteen vaikeasti suunniteltavaa. Mielekäs viikkorytmi ja hitauden ihanne ei aina toteudu, kun deadlinet tulevat vastaan tai työmatka osuu juuri gradupäivän päälle.

Jos jotain olen oppinut matkallani kohti kestävyysajattelua ja minimalismia, on se kohtuullisuus. Kohtuullisuus on jotain myötätuntoista, armollista ja ylipäätään mahdollista. Sen tunnistamista, mikä on itselle sopivasti.

 
 
 
 
 
 

Aura-laukun hihnat ovat tukevat, joten painavampiakin kantaumuksia on hyvä kantaa.

Edellinen
Edellinen

Vastuullista vaatekaappia ei voi ostaa - tuore raportti listaa 5 merkittävintä kulutustekoa

Seuraava
Seuraava

Väisty pikamuoti - second hand ottaa kauppakeskuksen haltuun