Suomenlampaan villa tulee - näistä merkeistä puhutaan nyt
Suomenlampaan villa on ollut jätettä. Arvokasta materiaalia ei ole ollut järkevää myydä, kun hankintahinnalla ei ole voitu kattaa edes keritsemiskuluja. Tilanne on saamassa käänteen, ja suomenlampaan villa on uudessa nosteessa.
Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen
Villaa suomenlampaasta jätteeksi
Suomessa elää reilu 130 000 lammasta ja rotuja on reilut kymmenen erilaista. Kuitukäyttöön hyvin soveltuvia suomenlampaita on noin 10 000 yksilöä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että yhdessä maailman suurimmista villantuottajamaista, Uudessa-Seelannissa, laiduntaa yli 30 miljoonaa lammasta. Suomessa kuidun takia lampaita ei kasvateta, vaan lammastilojen päätuote on liha.
Kotimaiset lammastilat ovat pieniä, ja ne sijaitsevat ympäri Suomen. Silti jokainen lammas pitää keriä vähintään kerran vuodessa. Raakavillaa syntyy, mutta pitkään sille ei ole kustannus- ja logistiikkasyistä ollut hyödyntäjiä. Kysyin marraskuussa Luonnonvaate.fi Instagram-postauksessa suomenlampaan villan tilanteesta, ja onko alalla positiivista odotetta. Julkaisussa kirjoitettiin, että tuottajahintojen vuoksi edelleen jopa puolet keritystä villasta päätyy jätteeksi. Jäin vaille vastausta.
Suomenlampaan villasta on kuulunut positiivisia signaaleja. Kuidun hyödyntämisen eteen on otettu isoja harppauksia, ja halusin tutustua siihen lisää.
Brändit seuraavat kysyntää
Neulebuumi on korona-ajan myötä ollut kova, ja neulelangoista on ollut puutetta. Kiinnostus suomenlampaan villaa kohtaan on kasvanut. Kysyntää löytyy sekä neuleharrastajien keskuudesta että kotimaisista yrityksistä ja heidän asiakkailtaan.
Ongelmana suomenlampaan villan hyödyntämisessä on pitkään ollut kustannusloukku. Keritsemisen ja logistiikan menoja ei ole saatu edes katettua raakavillasta saatavalla tulolla.
Nyt vain parissa vuodessa raakavillasta saatava hinta on jopa kaksinkertaistunut 0,50–2,50 eurosta 5-6 euroon. Yhdestä lampaasta keritään kerralla noin 1-2 kiloa villaa. Hintamuutos sekä korkea kysyntä on luonut kotimaisen villan hyödyntämiselle positiivisia näkymiä.
Aiheesta on uutisoinut Yle vuonna 2019 ja 2021.
Yksi suomenlampaan villan hyödyntäjä ja pioneeri on pöytyäläinen Myssyfarmi, jonka kaikki tuotteet neulotaan käsin paikallisten myssymummojen toimesta.
Ekta Helsinki on tehnyt uraauurtavan työn ja kehittänyt yhdessä kotimaisten toimijoiden kanssa koneneulottavan langan suomenlampaan villasta.
“OLEMME HALUNNEET LUODA NIIN AJATTOMAN MALLISTON KUIN MAHDOLLISTA OLEMATTA KUITENKAAN TYLSÄ.”
Ekta Helsinki - suomalaisia villaneuleita
Tuore tulokas vaatealalla on Ekta Helsinki, joka valmistaa skandinaavisia ja ajattomia neulevaatteita suomenlampaanvillasta. Käyn tapaamassa perustajakaksikko Mikaela ja Nicolina heidän studiollaan Helsingissä.
Tie Ektan yrittäjiksi on kulkenut yritysvastuun kautta, jota Mikaela opiskeli Hankenilla. Uppouduttuaan muotiteollisuuden ongelmiin toimelias Mikaela koki, että tietoa on jo paljon - ensin pitäisi tehdä jotain. Niin alkoi tutkimusmatka kestävän ja kotimaisen materiaalin etsimiseen, josta voitaisiin valmistaa täysin kotimaisia vaatteita.
“TIETOA ON JO PALJON - ENSIN PITÄISI TEHDÄ JOTAIN.”
Moni kivi käännettiin ja jopa merinolampaiden kasvattamista Mikaela hetkellisesti pohti, mutta lauhkeammilta leveysasteilta kotoisin oleva merinolammas ei valitettavasti kylmässä ilmastossa pärjää. Lopulta Mikaela löysi monipuolisen luonnonmateriaalin, suomenlampaan villan vuonna 2019. Kuitua ei silloin hyödynnetty teollisesti kotimaassa.
Koneneulottava lanka on Mikaelan ja yhteistyökumppanien pitkän kehitystyön tulos, ja kärsimättömämpi olisi saattanut jo luovuttaakin. Villan joukossa on lampaiden elämisen jälkiä: heiniä ja roskaa, mikä oli yksi ongelmien aiheuttaja neulekoneissa. Haasteet on selätetty ja parin vuoden kehitystyön tuloksena studiolla on rivissä upea klassisten neulemallien rivistö.
“Olemme halunneet luoda niin ajattoman malliston kuin mahdollista olematta kuitenkaan tylsä”, Mikaela kiteyttää suunnittelufilosofiansa.
Neuleita ei värjätä, vaan niissä esiintyvät lampaan omat, luonnolliset värit: syvä tummanruskea, maitokahvin beige, kelon harmaa, vaaleanharmaa sekä luonnonvalkoinen.
100% suomalainen villapaita
Suomenlampaan villa on laadultaan erinomainen, hienojakoinen, iholla miellyttävä materiaali, joka säätelee lämpöä ja kosteutta ensiluokkaisesti. Kun puen Ekta Helsingin villapaidan ylle, on ensituntuma karhea, mutta sen ollessa ylläni kuitu ei olekaan kutittava. Moni villalle herkkä on yllättäen voinut käyttää suomenlampaan villaista vaatetta.
Suomalaisia lampaita kohdellaan hyvin ja esimerkiksi kemikaalisuihkuja ei käytetä. Lampaat elävät luonnollisesti.
Suomenlampaan villa on hienojakoinen ja luontaisen rasvaisuutensa vuoksi iholla miellyttävä tuntuinen. Villa on antibakteerinen materiaali, jota ei tarvitse pestä usein.
Ekta Helsinki on ansainnut ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena vaatebrändinä Pohjoismainen Joutsen -ympäristösertifikaatin. Villapaidat kantavat myös Avainlippu-merkkiä, joka kertoo kotimaisesta tuotannosta.
Tuotteita on testattu aktiivisessa käytössä yli vuoden ajan, yrityksen perustamisesta alkaen, ja Joutsen-merkkiä varten neuleille piti tehdä lukuisia pesutestejä, jotka ne läpäisivät kirkkaasti. Villapaidat ovat pysyneet silmin nähden upeassa kunnossa. Tällä kokemuksella ja näillä sertifikaateilla voidaan todeta, että kyseessä on pitkäikäinen ja laadukas 100% suomalainen vaate.
Ektan visiossa siintää kansainvälistyminen. Yrittäjiä eteenpäin kannustaa positiivinen palaute, jota he ovat saaneet työstään.
“PITÄISI USKOA SUOMALAISINA TÄHÄN ENEMMÄN. JA USKALTAA KERTOA SIITÄ.”
Suomenlampaan villan valoisa tulevaisuus
Suomenlampaanvillaa pientuotannossa hyödyntävä toimija on Bonden Living, joka on valmistuttanut vuodesta 2017 alkaen kotimaassa suomenlampaan villasta sisustustekstiilejä: vilttejä ja sisustustyynyjä. Tamperelainen Nouki Design on viime vuonna pilotoinut suomenlampaanvillasta valmistettua villakangastakkia, jossa on hyödynnetty pääosin kotimaista alkuperää olevaa uutta Saimaa Wool -villakangasta. Samaan aikaan uusia kehräämöitä kuten Polvijärven Kehräämö ja Saima Spinnery aloittelee toimintaansa.
Suomenlampaan villan tulevaisuus näyttää valoisalta. Kiitos siitä rohkeille pioneereille, jotka ovat tarttuneet haasteeseen ja nostaneet häviävää tekstiiliosaamista jälleen esiin. “Pitäisi uskoa suomalaisina tähän enemmän. Ja uskaltaa kertoa siitä”, rohkaisee Mikaela.
Yrittäjät Mikaela ja Nicolina perustivat Ekta Helsingin, jotta voisivat konkreettisesti tarttua muotialan ongelmiin ja luoda kestävää liiketoimintaa, jossa kohtaavat kotimaisuus, pitkäikäinen, kaunis tuote ja minimalistinen ympäristökuormitus.