Susanna Luukinen - 40 vaatteen minimalistinen vaatekaappi

 

Susanna Luukinen työskentelee poliittisena avustajana Vihreiden eduskuntaryhmässä. Hän on työnsä ohella ilmastonmuutoksen torjumisen ja luonnonsuojelun puolesta puhuja, vastuullisuus- ja minimalismivaikuttaja sekä innokas kotoilija. Klassinen tyyli ja pukeutumisetiketit ovat Susannalle meiluisia puheenaiheita.

 

Seuraa Susannan minimalistista arkea Instagramissa

@ekoeleganssi

 

Artikkelin kuvat: Susannan kotialbumi

 

MINIMALISTINEN VAATEKAAPPI

Suomalaisella on vaatekaapissaan keskimäärin noin 280 vaatekappaletta (Yle, 2015), kun mukaan lasketaan kaikki vaatteet ulko- ja alusvaatteita myöten. Aiemmin Susannallakin oli tavallisen kokoinen vaatekaappi. Hän tuli kuitenkin huomaamaan, että vain pieni osa vaatekaapista on aktiivisessa käytössä.

Nykyisin Susannan arki- ja juhlavaatekaappi koostuu noin 40 käyttövaatteesta (yhteensä noin 170 vaatekappaleesta, kun lasketaan mukaan myös mm. alus- ja urheiluvaatteet, korut ja asusteet sekä ulkovaatteet). Hän ei lähtenyt yksinkertaistamaan garderobiaan tietty luku mielessä. Susanna halusi, että hänen vaatekaapissaan on realistinen määrä itselleen kaikkein mieluisampia vaatteita.

 
 

Susanna luettelee pitkän listan minimalistisen vaatekaapin hyötyjä, joita ovat muun muassa vaatehuollon sekä vaatteiden yhdistelemisen vaivattomuus ja rahalliset säästöt. Kun vaatekaappi on tarkkaan optimoitu oman elämän tarpeisiin, on asu kuin asu omannäköinen ja pukeutuminen joka päivä helppoa.

Susanna ei juuri erottele arki- ja juhlavaatteita, vaan päivittäisessä pukeutumisessa toistuvat samat vaatekappaleet. Joskus hän saattaa käyttää samaa asua muutamana päivänä peräkkäin, eikä koe kaipaavansa lisää vaihtelua. "Vaatekaapissani olisi vieläkin varaa yksinkertaistaa", Susanna kertoo.

Minimalistisen vaatekaapin rakentaminen on hyvä vaihtoehto, kun oma tyyli on selkeä. Vaatekaapin kuratointi ja oman tyylin kirkastaminen tapahtuivat Susannan kohdalla samanaikaisesti.

 
 
 
 

“VAATEKAAPISSANI OLISI VIELÄKIN VARAA YKSINKERTAISTAA.”

 
 

MINIMALISTISEN VAATEKAAPIN RAKENTAMINEN - 5 TEKOA

  1. Oman elämäntyylin analysointi (tarpeet)

  2. Vaatekaapin läpikäynti: Mitä vaatteita käytän ja mitä en?

  3. Vaatekaapin karsiminen: Pois se, mitä en tarvitse (konmarittaminen)*

  4. Kokeile varastoida osa vaatteista: Miten vähällä tulen toimeen?

  5. Oman tyylin analysointi: vaatekappaleet, elementit, värit, materiaalit ja vaatteiden yhdisteltävyys

    *Huomaa, että on syytä säilyttää joitain vaatteita, jotka saavat vähän käyttöä, mutta ovat kuitenkin tarpeellisia kuten laskettelutakki.

 
 

KLASSINEN JA AJATON TYYLI

Klassinen ja ajaton tyyli on ollut Susannalle puhdas mieltymys, mutta myös edellytys rajatun, minimalistisen vaatekaapin rakentamiseen.

Todella klassisia ja yksinkertaisia naisten vaatteita ei ole liikaa tarjolla. "En halua vaatteisiini mitään vuoden ajankohtaista jujua", Susanna kuvailee. Esimerkiksi valkoinen hyvin klassinen, istuva kauluspaita, joka ei näy läpi, on ollut lähes mahdoton löytää.

Susannalle täydellisen vaatteen etsiminen on tärkeää. Hänellä on aina uutta vaatehankintaa suunnitellessaan tarkka kriteeristö. "Tällä hetkellä etsin polvi- tai midimittaista ei mustaa, valkoista eikä punaista mekkoa, joka peittää olat", Susanna luettelee.

Jonkun vaatteen etsiminen voi viedä vuosiakin. Susanna kiertää suosikkiliikkeensä joka sesonki ja katselee, olisiko sillä kertaa valikoimissa sellaista, mitä hän tarvitsee. Susanna suosii käytettyjen sekä uusien vaatteiden kivijalkaliikkeitä, koska siellä pääsee heti toteamaan, onko vaate sopiva vai ei.

Haastetta vaatteiden hankintaan tuo lisäksi se, että Susanna on 180cm pitkä. Vaatteiden istuvuus on todellinen haaste, kun mitta lahkeissa, helmoissa ja hihoissa loppuu yleensä kesken ja leikkaukset eivät osu oikeisiin kohtiin. "Täydellisten vaatteiden etsiminen vie aikaa ja vaivaa, mutta on sen arvoista. Tällä tavalla ostopäätökset ovat kestäviä, harkittuja ja mieluisia."

 
 

KESTÄVÄ KULUTTAMINEN

Susanna kertoo myös tehneensä hutiostoksia. Yleensä kyse ei ole siitä, ettei vaate sopisi Susannan omaan tyyliin, vaan siitä, että se ei kestä käyttöä: "Viime vuonna oli akuutti tarve uudelle paidalle. Ostin pikamuotiliikkeestä puseron, jonka ajattelin olevan noin kahden vuoden vaate. Paita ei kestänyt ensimmäistäkään pesua."

Susanna kertoo tietävänsä, mikä tekee vaatteesta kestävän ja vastuullisen. Käytännössä näiden vaatteiden löytäminen on haastavaa. "Ekologisten kotimaisten merkkien skaala on tosi rajattu ja omaan makuuni usein liian värikäs tai muuten klassisiin kriteereihini sopimaton", Susanna kuvailee.

Laadukas vaate myös maksaa enemmän, ja se kirpaisee. Aina ei voi tietää, miten vaate toimii omassa käytössä. Susanna oivaltavasti huomauttaa, ettei autoakaan osteta koeajamatta. Laadukkaille vaatteille voisi kenties olla tarjolla samanlainen palvelu. Tätä onkin jo nähty esimerkiksi huonekalujen ja mattojen kohdalla.

Susannalle kestävä kuluttaminen on harkitun ostamisen lisäksi puhtaasti oman tyylin rajaamista ja houkutuksista kieltäytymistä. Nähdessään ihanan vaaleanpunaisen pipon Susanna muistuttaa itselleen: "Olen päättänyt, etten tarvitse sitä."

Susanna on määritellyt tarkasti, mistä hän pitää ja millainen hänen tyylinsä on. "Vaikka vaatteiden etsiminen vie aikaa, pääsen päivittäisessä pukeutumisessa helpommalla. Olen tarkka ykstiyiskohdista esimerkiksi väreissä, lahkeen leveydessä sekä helman ja hihojen mitassa, koska tiedän, etten oikeastaan edes halua mitään muuta", hän summaa.

 
 
 
 
 

KUVAILE TYYLIÄSI KOLMELLA SANALLA

Klassinen, yksinkertainen ja huoliteltu.


 
 

JOS TYYLISI OLISI YKSI ASU, MILLAINEN SE OLISI?

Jos tyylini olisi yksi asu, se olisi raitapaita, A-linjainen midihame ja ballerinat, nahkarotsi ja isot korvikset. Kokonaisuus olisi mustavalkoinen ja sopisi talveen ja kesään eri vaatekappaleilla.


 
 

MIKÄ ON PITKÄIKÄISIN VAATTEESI?

Musta villakangastakki on pitkäikäisin vaatteeni. Se ostettiin minulle, kun olin 12- tai 13-vuotias. Vuosia se oli varastossa, kunnes äitini kaivoi sen sieltä esiin. Parsiminen, pesu ja huolto tekivät takille ihmeitä ja nyt se on jälleen käytössäni. Lisäksi vaatekaapissani on edelleen joitain äidin vanhoja sekä lukioaikana hankkimiani vaatteita.


Edellinen
Edellinen

Tyylipuhetta Podcast - ROCK IT LIKE YOUR GRANNY: Qierto – parhaat opit vanhemmilta sukupolvilta

Seuraava
Seuraava

Tyylipuhetta Podcast - Unelmaduunissa: Linda Halt – pikamuodista hitaaseen muotiin